6 Ocak 2011 Perşembe

Tüm zamanların en iyi 10 savaş filmi

Şimdiye kadar yapılmış en iyi 10 savaş filmi. Tabii bu liste tamamen benim subjektif listemdir. Gişe başarısı, konusunun gerçekle ilgisinin olup olmaması ve benzeri objektif unsurların sıralamada en ufak bir etkisi yoktur :)

Savaş filmlerini seviyorsanız ve bu listede seyretmediğiniz bir film varsa mutlaka gidip ne yapıp edip seyredin. Zira bunlardan birisi eksik ise savaş filmi kültürünüz eksik kalmıştır.

10 - Platoon (Müfreze)
Liste Oliver Stone'un çektiği Platoon ile başlıyor. Bu filmle beraber aktörlerin film çekimi öncesi askeri eğitim almaları ve sert bir asker gibi davranmaları modası başladı. Bu filme çekilen Vietnam filmleri içinde o dönemi en gerçekçi yansıtan filmlerden birisidir. Gerek savaş sahneleri gerekse de konuşmalar ve ortam neredeyse belgesel tadındadır.
Platoon


9 - Braveheart (Cesur Yürek)
Platoon kadar aklınızı provoke etmese de Braveheart muazzam bir sinema klasiğidir. Bir dönemi anlatan en iyi filmlerden birisi olarak dahi adlandırabiliriz. Mel Gibson'u sevebilirsiniz veya sevmeyebilirsiniz ama çok iyi bir yönetmen olduğunu kabul etmelisiniz.

Braveheart
8 - Tora! Tora! Tora!
1970'li yıllarda Japon-Amerikan ortak yapımı olarak çekilen bu savaş filmi çok az filmin ulaşabildiği gerçekliğe ulaşabilmiştir. Çünkü bu filmi oluşturan röportajlar özenle yapılmış ve bir kitap haline getirilmiştir. Daha sonra bu kitap senaryolaştırılmış ve film olarak çekilmiştir. Yani gerçek hikayelerden ve gerçek kahramanlardan ortaya çıkarılan bir filmdir.
Tora! Tora! Tora!
7 - Full Metal Jacket
Bu film -böyle bir şey varsa- tam bir gerçek erkek filmidir. Eğitim Çavuşu Hartman, eğitim sahneleri, savaş sahneleri ve "me love you long time" gibi replikler uzun süre akılda kalır. İnsana "işte askerlik ve savaş böyle bir şey" dedirten filmlerdendir. Zaten usta Stanley Kubrick'ten de başka bir şey beklenmezdi.

6 - Inglorious Basterds (Soysuzlar Çetesi)
Aslında bu filmi listeye alıp almama konusunda çok düşündüm. Sonuçta almaya karar verdim çünkü seyrettiğim zaman hoşuma gitmişti ve güzel bir savaş filmi. Her ne kadar biraz fantastik de olsa Tarantino Abi'nin işidir deyip fazla kurcalamıyoruz
Inglorious Basterds
5 - The Bridge Over the River Kwai (Kwai Köprüsü)
Neredeyse 55 yıllık bir film olmasına rağmen savaş filmleri içinde bir ikon haline gelmiştir. Şu anda bile rahatlıkla seyredebileceğiniz hafiften bilgi de veren bir filmdir.
The Bridge Over the River Kwai
4 - Das Boot
Masum insanları ve bebekleri öldüren acımasız U-Boat kaptanı imajı bu filmle beraber yok edildi. Bir denizaltındaki sıkıcı, basıcı havayı ve 2. dünya savaşının deniz savaşını güzel bir şekilde perdeye taşıyor.

Das Boot
3- Lawrence of Arabia (Arabistanlı Lawrence)
Bizim tarihimizle de ilgili olan bu film çok uzun olmasına rağmen o dönemi çok güzel bir şekilde yakalamıştır ve Arabistanlı Lawrence adlı ünlü İngiliz karakterini başarılı bir şekilde anlatmıştır.
Lawrence of Arabia
2- Apocalypse Now (Kıyamet)
İşte Francis Ford Coppola'dan alışık olmadığınız bir savaş filmi. Bütün film karanlık bir havada ve insanı rahatsız eden bir şekilde gelişiyor. Martin Sheen ve Marlon Brando döktürmüşler. Özellikle helikopter sahneleri bir harika.
Apocalypse Now
1- Saving Private Ryan (Er Ryan'ı Kurtarmak)
Bu filmi sinemada ilk seyrettiğim günü hatırlıyorum da nasıl şok olduğumu anlatmam mümkün değil. İlk 20 dakika boyunca koltuğun kolunu sıkmışım ve elim acıyınca bunu farkettim. O ana kadar bu denli gerçekçi bir savaş filmi seyretmemiştim (zaten hiç olmamıştı). Bütün savaş filmlerinin ağa babasıdır bence bu film. Gerçekçi savaş sahneleri, altında yatan felsefi düşünce ve hiç görmediğiniz, düşünmediğiniz savaş vahşeti yüzünüze çarpıyor.
Saving Private Ryan



Yukarıdaki listenin dışında da çok güzel savaş filmleri var. Listeye almamış olsam da bahsetmemek haksızlık olur;


Black Hawk Down (Kara Şahin Düştü)
The Thin Red Line (İnce Kırmızı Hat)
M*A*S*H
Patton
All Quiet on the Western Front (Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok)
The Great Escape (Büyük Firar)
Gallipoli (Gelibolu)
Schindler's List (Schindler'in Listesi)
We Were Soldiers (Bir Zamanlar Askerdik)

1 yorum: