15 Şubat 2009 Pazar

Google olmasa ne olurdu?

Google ortaya çıkmadan önce ne vardı, aradığımızı nasıl arar bulurduk hiç aklınıza geliyor mu? Bir zamanların efsanesi Altavista vardı, Yahoo vardı, Hotbot vardı, Lycos ve Excite vardı. Bunlar birbirleri arasında çekişir dururdu. Gerçi bunların hepsi hala var ama bir düşünün bakalım; bir şeyler aramak için Google'dan başka bir siteyi en son ne zaman kullandınız.

İnternette arama ve reklam artık neredeyse tamamen Google'ın tekeline girmiş durumda. Microsoft'un kendi sektöründeki tekel gibi olmasa da yine de bir tekel sayılır. Google öyle büyük ve vazgeçilmez oldu ki bir çok insan (özellikle internete yeni başlatan kuşak) Google'dan başka bir şey bilmiyor. Bir çok insan gireceği sitenin adresini tarayıcının adres satırına değil Google'a yazıyor, çıkan arama sonucundan gideceği siteye gidiyor. Çok ilginç ama web sitelerinin loglarına baktığımda bir çok arama kelimesinin sitenin kendi adı olduğunu görüyorum. Başta şaşırırdım ama artık şaşırmıyorum.

Zaman zaman aklıma gelir, Google olmasa ne yapardık?

Google hiç var olmasaydı işler kolaydı, yine eski yöntemlerle devam ederdik. Ama artık Google var, biz de biliyoruz ve rahatlığına alıştık. Peki ya günün birinde Google çökerse, çalışmazsa ne olur? Reklamverenler, reklam alanlar, online satış yapanlar bundan nasıl etkilenir? Bilemiyorum, bir gün çökerse hep beraber göreceğiz.

Ancaaak;

Google aksadı

31 Ocak 2009'da Türkye saati ile 23:00 civarından başlayarak 1 saat süreyle Google'da bir sorun ortaya çıktı. Bu saat süresince bütün arama sonuçlarında listelenen siteler "zararlı site" olarak gösterildi. Buna Google'ın kendi sitesi de dahildi.

Google'ın söylediğine göre bu bir insan hatasıymış. Bildiğiniz gibi Google arama sonuçlarında, virüs, truva atı ve benzeri zararlı program yüklediğinden şüphelenilen siteleri "zararlı site" olarak gösterip kullanıcıları uyarıyor.

İşin arka planı şöyle imiş; Google StopBadware.org isimli organizasyon ile bu zararlı siteler konusunda işbirliği yapıyormuş. StopBadware.org'un belirttiği siteler Google arama sonuçlarında zararlı site olarak gösteriliyormuş. Bunun için de aralarında belirli bir protokolde çalışan bir sistem oluşturmuşlar. StopBadware.org çalışanları sisteme veri yüklemesini site adı girerek yapıyorlar ancak o gün bu verileri giren elemanlardan birisi site adı yerine "/" karakteri girmiş. Bilgisayarcıların bileceği gibi bu "root" veya ana veya buna benzer anlamlara gelen genel bir kavram. Google'da "/" görünce doğal olarak bütün siteleri zararlı site kategorisine sokmuş.

Bu insan hatası 1 saat içinde düzeltildi ama yine de bu işte insan hatalarının olabileceğini ve ne kadar korunmasız olduğunu gösterdi.

Sadece iki sayfadan oluşan bir dev site

Aslında, çok basitçe bakarsanız, Google sadece iki sayfadan oluşan bir site :) Bir ana sayfası var ki basitliği açısından internette bir çığır açmıştır ve Google'dan başka herhalde hiç kimse bu kadar basit bir sayfayı yapmaya cesaret edemezdi. Bir de arama sonuç sayfası var. Yani toplam sadece 2 sayfa. Herşey bu iki sayfada olup bitiyor, internet devi sadece iki sayfayla olunabiliyor.

Tabii ki, bu iki sayfanın oluşturulmasında arka planda çalışan muazzam sistemi göz ardı edemeyiz. Binlerce mühendis ve beyin takımı bu iki sayfayı olşturmak için çalışıyor. Ama bir düşünün Google'ı Google yapan sadece iki sayfa var :)

Google olmasa ne mi olur? Bence alternatifleri mutlaka çıkar, paniğe gerek yok.

Google'ın bu kriz sırasında bloguna yazdığı notları da okumak isterseniz adresi şu: http://googleblog.blogspot.com/2009/01/this-site-may-harm-your-computer-on.html

1 yorum: