2 Ocak 2011 Pazar

Neden fermuarlarda YKK yazar?


Fermuarlarda neden YKK yazar hiç merak ettiniz mi?

Ben ettim, araştırdım ve neden olduğunu buldum.

YKK, "Yoshida Kogyo Kabushikikaisha" adlı bir Japon firmasının kısaltmasıymış. 1934 yılında Tadao Yoshida adlı bir Japon bu firmayı kurmuş Yoshida Kogyo Kabushikikaisha'nın Türkçesi Yoshida Endüstrileri Limited.

Bu firma şu anda dünyadaki en büyük fermuar üreticisi konumunda. 52 ülkede 206 fabrikada üretim yapıyorlar ve dünya pazarının %90'ını elinde bulunduruyor. Aslında sadece fermuar üretmiyorlar, fermuar üreten makinaları da üretiyorlar. Acaba fermuar üreten makinelerde kullanılan parçaları üreten fabrikaları da var mıdır merak etmiyor da değilim.

Türkiye'de de YKK METAL ve PLASTIK URUNLERI SANAYI ve TICARET A.S. adı altında bir firmaları var. web sitesi.

YKK, kurucuları Yoshida'nın "iyilik döngüsü" adını verdiği bir prensip etrafında çalışıyor. Bu prensibin ana fikri şu: "başkalarına faydası olmayan hiç kimse başarılı olamaz"

Bu prensipi göz önünde tutarak dünyadaki en iyi fermuarları üretmeye gayret etmiş ve anlaşılan başarmış. Bundan çıkan ürün ise son kullanıcı olan bizlerin çok işine yaradığı için ve hiç kimsenin bu ürünlerden bir şikayeti olmadığı için dünyadaki herkes şöyle veya böyle hayatı boyunca onlarca (belki de yüzlerce) YKK fermuar satın alıyor. İşin güzel tarafı fermuar satın aldığınızı bilmeden alıyorsunuz :)

5 yorum:

  1. Evet bende yıllarca merak ettim.Sagolun ogrendim...

    YanıtlaSil
  2. Tebrikler,güzel bir yazı olmuş,tekstil sektörüyle ilgili olmayan kimse bilmez zaten,tekstille uğraşanda pek bilmez ama neyse...

    paylaşım için teşekkürler

    Düşünmek ve Paylaşmak

    YanıtlaSil
  3. bunu bende araştırmayı düşünmüştüm acayip bi şey ne giysem fermuarında bu yazıyı görüyordum :) teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. hç farkaetmedim ama bende ögrenmiş oldum saolun :)

    YanıtlaSil
  5. güzel bir ayrıntıyı ela almıssın helal sana

    YanıtlaSil